Εργαστήριο Υπολογιστών. Τάξη Α - Β
Φύλλο Εργασίας : Δημιουργία αναπαράστασης του κύκλου του νερού.

Βασικοί Στόχοι.

 1. Να χρησιμοποιήσουμε πρόγραμμα ζωγραφικής TuxPaint.
 2. Να χρησιμοποιήσουμε συνηθισμένα εργαλεία όπως, το πινέλο, το κουβαδάκι, το εργαλείο κειμένου, τα βέλη και τις γραμμές κλπ.
 3. Να χρησιμοποιήσουμε την αναίρεση για την διόρθωση των λαθών.
 4. Να καταδείξουμε το φαινόμενο της εξάτμισης και της συμπύκνωσης.

Ο κύκλος του νερού είναι μια διαδικασία η οποία εκτελείται ασταμάτητα, στο περιβάλλον της γης. Έτσι λοιπόν :

 • Εξάτμιση.
  Ο ήλιος ζεσταίνει το νερό της θάλασσας, των λιμνών και των ποταμών και αυτό εξατμίζεται όπως ακριβώς γίνεται με το νερό σε μια κατσαρόλα που βράζει.

 • Συμπύκνωση.
  Οι υδρατμοί από την εξάτμιση του νερού φθάνουν ψηλά στην ατμόσφαιρα όπου συναντούν κρύο αέρα και συμπυκνώνωνται σε σταγόνες νερού δημιουργώντας τα σύννεφα.

 • Βροχή.
  Όταν οι σταγόνες στα σύννεφα γίνουν πολύ βαριές τότε πέφτουν πάλι στη γη σαν βροχή, χιόνι ή χαλάζι.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κύκλος του νερού και φαίνεται πιο κάτω στο παράδειγμα :

Παράδειγμα.

 water cycle with tux

Οδηγίες.

 • Ανοίξτε το πρόγραμμα TuxPaint "πιγκουίνος".
 • Επιλέξτε το πινέλο, από τα εργαλεία, δημιουργήστε μια γραμμή για την επιφάνεια της θάλασσας, όπως την εικόνα πιο κάτω και βάψτε με το κουβαδάκι τον ουρανό και τη θάλασσα. (Προσοχή ! Να κλείσετε καλά την γραμμή στις δυο άκρες για να μην φύγει το χρώμα που θα γεμίσετε με το κουβαδάκι).
  water tux pic2
 • Επιλέξτε τις σφραγίδες και βρείτε τον ήλιο από την κατηγορία με τους "πλανήτες και το διάστημα" για να τον εισάγετε όπως δείχνει η πιο κάτω εικόνα.
   water tux pic3
 • Επιλέξτε πάλι το πινέλο βάλτε το μαύρο χρώμα και ζωγραφίστε το σύννεφο. Μετά με το κουβαδάκι γεμίστε το με γκρι χρώμα και με την βροχή φτιάξτε την βροχή κάτω από το σύννεφο, όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα.
  water tux pic5
 • Επιλέξτε το εργαλείο των γραμμών και διαλέξτε τα βελάκια για να φτιάξετε τις γραμμές που δείχνουν την πορεία του νερού΄όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα.
  water tux pic6
 • Τέλος επιλέξτε το εργαλείο του κειμένου και με το κατάλληλο χρώμα γράψτε στα σωστά σημεία τα τρια (3) στάδια του κύκλου του νερού. Μην ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας στο κάτω μέρος, όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα.
  water tux pic7
  bravobravo