Κανόνες Εργαστηρίου

traffic lights

scratch hour-of-code-logo2

    robotics
spike prime rover

Εργαστήριο Υπολογιστών. Τάξη Δ
Φύλλο Εργασίας : Δίκτυα υπολογιστών.

Βασικοί Στόχοι.

  1. Να καταγράψουμε τον τρόπο σύνδεσης των υπολογιστών για την δημιουργία του internet.
  2. Να αναγνωρίσουμε τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ένα δίκτυο υπολογιστών.
  3. Να αναζητήσουμε πληροφορίες από ιστοσελίδες.
  4. Να τυπώσουμε στον εκτυπωτή του δικτύου του εργαστηρίου.

Πληροφορίες.

 Ο υπολογιστής από μόνος του είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, το οποίο, αποθηκεύει και επεξεργάζεται αμέτρητες πληροφορίες. Η σύνδεση δυο ή περισσότερων υπολογιστών μεταξύ τους με καλώδια ή ασύρματα, αποτελεί ένα τοπικό δίκτυο, το οποίο ονομάζεταιLAN
Τα δίκτυα πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες που έχουν οι υπολογιστές. Φανταστείτε, για παράδειγμα ότι για να κατασκευάσουμε ένα κτίριο έχουμε πολλούς εργάτες αντί για έναν και μάλιστα με κάθε εργαλείο που υπάρχει. 
Η διασύνδεση των υπολογιστών γίνεται με ειδικά καλώδια δικτύου και μια συσκευή η οποία ονομάζεται switch. Σε πολλές περιπτώσεις η σύνδεση γίνεται ασύρματα
lan1lan3
Ειδικά προγράμματα που υπάρχουν σε κάθε υπολογιστή και τα οποία φορτώνονται κατά το άνοιγμά του, ανιχνεύουν την ύπαρξη σύνδεσης σε δίκτυο και συνδέουν τον υπολογιστή μας αυτόματα σε αυτό με την εισαγωγή βέβαια του απαραίτητου κωδικού στην περίπτωση που το δίκτυο είναι ασύρματο.
lan4chnage adapter1
Όταν οι υπολογιστές συνδέονται σε ένα δίκτυο LAN ανταλλάσσουν μηνύματα και πληροφορίες. Γίνονται εργαλεία επικοινωνίας και οι χρήστες τους μπορούν να βλέπουν αρχεία, εικόνες και βίντεο που υπάρχουν στους άλλους υπολογιστές του δικτύου. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιούν και εκτυπωτές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο. Δείτε για παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας του εργαστηρίου υπολογιστών στο σχολείο.
lan2 Σε ένα δίκτυο ισχύουν κάποιοι κανόνες ώστε να μην μπορεί ο καθένας να μπαίνει στον υπολογιστή του άλλου και να βλέπει, να αντιγράφει ή να σβήνει ότι θέλει. Έτσι σε κάθε δίκτυο υπάρχει ένας χρήστης που λέγεται διαχειριστής ή administrator και ο οποίος ορίζει ποια αρχεία μπορούμε να ανοίξουμε από τους άλλους υπολογιστές του δικτύου. 

Με την χρήση μιας ειδικής συσκευής που λέγεται router μπορούμε να συνδέσουμε ένα τοπικό δίκτυο με άλλα τοπικά δίκτυα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές της γης. Για να γίνει αυτό ο router χρησιμοποιεί την τηλεφωνική σύνδεση
lan5A wireless network
Η διασύνδεση πολλών δικτύων μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο δημιουργεί ένα τεράστιο δίκτυο που είναι γνωστό ως διαδίκτυο ή internet. Έτσι λοιπόν όταν λέμε internet ή διαδίκτυο  εννοούμε το δίκτυο που προκύπτει από την σύνδεση όλων των υπολογιστών παγκοσμίως με τον τρόπο που περιγράψαμε. 
internet connections icon Κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο internet έχει μια ξεχωριστή διεύθυνση (πχ. www.sch.gr) με βάση την οποία εντοπίζεται.  Οι πληροφορίες στο internet αποθηκεύονται σε ειδικά αρχεία που λέγονται ιστοσελίδες. Αυτή την στιγμή διαβάζεις κάποιες πληροφορίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα την οποία έχεις ανοίξει. 

 

Οδηγίες .

  1. Διαβάσετε και συζητήσετε τις πληροφορίες που αναγράφονται πιο πάνω.
  2. Ανοίξτε το παράθυρο των φακέλων και κάντε κλικ στο εικονίδιο "Δίκτυο". Δείτε ποιοι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι στο τοπικό δίκτυο του σχολείου και εντοπίστε ταονόματα των υπολογιστών του εργαστηρίου.
  3. Ανοίξετε τον υπολογιστή "station-master" και να αντιγράψετε το αρχείο "internet-today" από τον φάκελο των φορητών στον φάκελο του τμήματός σας.

  4. Βρείτε στο διαδίκτυο και συμπληρώστε στην εργασία 2 :
    1) τι ήταν "ο μηχανισμός των Αντικυθήρων", 
    2) εικόνα από το μουσείο που βρίσκεται, 
    3) πότε κατασκευάστηκε, και 
    4) μια εικόνα με το ομοίωμά του.
         Κάντε τις πληροφορίες αντιγραφή και επικόλληση επιλέγοντας "Συμφωνία μορφοποίησης προορισμού"
  5. Εκτυπώστε την εργασία σας στον εκτυπωτή του εργαστηρίου.

Παράδειγμα.

 michanismos antikithiron ergasia diktia d

Κατέβασμα εργασίας.

Κάντε κλικ στην εικόνα πιο κάτω για να κατεβάσετε την εργασία 2. Μετά κάντε πάλι κλικ πάνω στην εργασία για να την ανοίξετε.
ergasia