Κανόνες Εργαστηρίου

traffic lights

scratch hour-of-code-logo2

    robotics
spike prime rover

Εργαστήριο Πληροφορικής
Τάξη :

Φύλλο εργασίας :  Δημιουργία cartoon για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούμε γύρω από το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο χρήσης των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης και στις γνωριμίες μέσω του διαδικτύου.
Παράλληλα, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε online cartoon. Να αξιοποιήσουμε δηλαδή ελεύθερες δικτυακές εφαρμογές όπως το goanimate.com που σου επιτρέπουν πολύ εύκολα να δημιουργείς τις δικές σου ιστορίες με ήρωες και εικόνες που διαθέτουν στις βιβλιοθήκες τους ή ακόμα και να ανεβάσεις και να ενσωματώσεις δικές σου εικόνες και φωνές.


Θα ενσωματώσουμε χαρακτήρες, θα εφαρμόζουμε σε αυτούς κίνηση και διάφορα άλλα εφέ και θα συγχρονίσουμε την κίνηση με τον ήχο.
Επιπλέον, για να τα καταφέρουμε, θα χρειαστούμε και κάποιο ελεύθερο λογισμικό με το οποίο θα επεξεργαστούμε την ηχογράφηση.
Η ιστορία μας θα είναι αυτή που συζητήσαμε στο πρώτο μάθημα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, δηλαδή η ιστορία του Νίκου. Βέβαια θα χρειαστούμε και ένα σενάριο, το οποίο στην πορεία κάθε ομάδα μπορεί να το διαμορφώσει ή να το εξελίξει όπως θέλει.

 Δραστηριότητα.

Μέρος α.

    1. Κατεβάστε από εδώ το αρχικό σενάριο της ιστορίας με τον Νίκο (μπορείτε να τροποποιήσετε τους διαλόγους και την εξέλιξη) και δείτε την περιγραφή των βασικών σκηνών.
    2. Ηχογράφηση των ρόλων (χρήση φορητών υπολογιστών).
    3. Επεξεργασία του ήχου. Σπάσιμο σε κομμάτια των 30 δευτερολέπτων. 
Οι ρόλοι ηχογραφήθηκαν ανά άτομο, δηλαδή ο κάθε μαθητής εκφώνησε όλα τα λόγια του ρόλου του  και αυτά χωρίστηκαν σε κομμάτια.
Επιλέξετε τον ομιλητή που θέλετε για τον αντίστοιχο ρόλο και κατεβάζοντας όλα τα κομμάτια του να συνθέσετε τους διαλόγους του σεναρίου στο
 σεναρίου με το πρόγραμμα audacity.
Ανοίγουμε το κάθε αρχείο και με διαδικασίες αντιγραφής και επικόλλησης (όπως σε ένα αρχείο κειμένου) συνθέτουμε τους διαλόγους του σεναρίου.
  Δημήτρης Μαρία Μαρίνα Μαρία Μαριαλένα Σταύρος
Νίκος (11 ετών)  p1 p2 p3 p4 p5 p6
p7 p8 p9 p10 p11
p12 p13 p14 p15 
p16 p17 p18 p19
p20
         
Κώστας (φίλος Νίκου)           p1 p2 p3 p4 p5
p6 p7 p8 p9
Μαμά του Νίκου p1 p2  p1 p2      
Μαρία (άγνωστη)     p1 p2
p3
 p1 p2 p3  
Κύριος των υπολογιστών          

Αρχεία ήχου επεξεργασμένα σε κομμάτια μικρότερα των 30 δευτερολέπτων (έτοιμα για μοντάζ) :
ΠΡΟΣΟΧΗ : τα παρακάτω αρχεία με τους διαλόγους έχουν ανέβει στο goanimate. Δεν χρειάζεται να τα κατεβάσετε από εδώ. Απλά ανοίξτε το goanimate και θα τα βρείτε στην επιλογή "your library", "sounds" με τις ονομασίες part1-lound-sound1 έως 14.
part1, part2, part3, part4, part5, part6, part7, part8, part9, part10, part11, part12, part13, part14

Μέρος β.

  1. Ανοίξτε την ιστοσελίδα www.goanimate.com , πατήστε Login και χρησιμοποιήστε τους κωδικούς που έχουν δοθεί στο εργαστήριο, για να μπείτε μέσα.
  2. Συμφωνήστε όλοι σε ποιόν χαρακτήρα θα επιλέξετε για τον κάθε ήρωα της ιστορίας, από αυτούς που διαθέτει το πρόγραμμα.
  3. Ξεκινώντας από την 1η σκηνή, επιλέξτε μια εικόνα παιδικού δωματίου από αυτές που διαθέτει το πρόγραμμα και μετά τοποθετείστε τον ήρωά μας να κάθεται στο παιδικό του γραφείο μπροστά από τον υπολογιστή.
  4. Δημιουργείστε και τις επόμενες σκηνές κάνοντας αντιγραφή της προηγούμενης σκηνής κάθε φορά, (ώστε να υπάρχει ομαλή συνέχεια) .
  5. Στην σκηνή 5 επιλέξτε μια εικόνα σχολικής τάξης από αυτές που διαθέτει το πρόγραμμα.

Οδηγίες:

  1. Κατα την διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων όπου υπάρχει εφέ πληκτρολόγησης, μπορείτε να κάνετε zoom στην οθόνη και να φαίνονται και τα γραπτά μηνύματα. Έτσι αποφεύγεται να ακούγεται πληκτρολόγηση χωρίς ο ήρωάς μας να πληκτρολογεί.
  2. Για zoom κάνουμε κλικ στο φόντο και πηγαίνουμε στην καρτέλα composition και πατάμε compose shot. Αφού ρυθμίσουμε την κίνηση της κάμερας και το τελικό zoom στο εσωτερικό πλαίσιο που εμφανίζεται στην οθόνη, προσοχή στην επιλογή timing (αριστερά στο παράθυρο composition) ώστε πετύχουμε την σωστή ταχύτητα και συγχρονισμό του zoom.
  3. Αφού αποθηκεύσετε το πρώτο video δώστε ώς όνομα τα ονόματα της ομάδας σας και τον αριθμό του video, π.χ. "Θοδωρής - Νίκος 1".

  4. Έτσι όταν ανοίξετε το "Θοδωρής - Νίκος 1" που θα είναι αποθηκευμένο και αφού επιλέξετε edit, πατάτε copy video έτσι ώστε το επόμενο video (Θοδωρής - Νίκος 2) να ξεκινά ακριβώς με την ίδια σκηνή και τους ίδιους χαρακτήρες στις ίδιες θέσεις.


    Τελικό video :