Εργαστήριο Υπολογιστών. Τάξη ΣΤ
Φύλλο Εργασίας : Δημιουργία απλού animation με το πρόγραμμα pivot

Βασικοί Στόχοι.

  1. Να δημιουργήσουμε animation με τον υπολογιστή.
  2. Να δημιουργήσουμε εικόνες τύπου gif.
  3. Να υλοποιήσουμε απλά σενάρια κινήσεων με το δωρεάν πρόγραμμα pivot.

Η δημιουργία κινουμένου σχεδίου ή αλλιώς animation είναι μια διαδικασία δύσκολη που απαιτεί αρκετή υπομονή, προσπάθεια και ταλέντο στο σχέδιο. Όπως έχουμε γνωρίσει η κίνηση στην οθόνη δημιουργείται από την διαδοχική προβολή στατικών εικόνων με ρυθμό τουλάχιστον 24 εικόνες το δευτερόλεπτο. Οι εικόνες αυτές στην περίπτωση των κινουμένων σχεδίων ή animation είναι σχέδια ή σκίτσα που συνήθως δημιουργούνται στο χέρι. Για παράδειγμα θυμηθείτε την περίπτωση ενός flip book όπου για μια απλή κίνηση μερικών δευτερολέπτων απαιτείται η σχεδίαση δεκάδων σχεδίων.

Με την ανάπτυξη των υπολογιστών στον τομέα του animation μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχα προγράμματα με τα οποία αποφεύγουμε την σχεδίαση με το χέρι χρησιμοποιώντας έτοιμα πρότυπα, χαρακτήρες και ότι αντικείμενα χρειάζεται να βάλουμε στο σενάριο. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε τον χρόνο δημιουργίας ενός animation, διορθώνουμε εύκολα τυχόν λάθη και αποθηκεύουμε το έργο μας ψηφιακά, προβάλλοντας το άμεσα στον υπολογιστή ή στο διαδίκτυο. Βέβαια, τα αρνητικά είναι ότι υπάρχει περιορισμός στην φαντασία αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο όσους χαρακτήρες και αντικείμενα υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα, χρειάζεται εξοικείωση, εκμάθηση και αρκετά χρήματα για πιο ακριβά προγράμματα  που έχουν πολλές δυνατότητες.

Στο μάθημα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ένα δωρεάν πρόγραμμα που λέγεται Pivot. Είναι απλό στην εγκατάσταση και στην χρήση και ιδανικό για άτομα που έρχονται σε πρώτη επαφή με το κινούμενο σχέδιο. Το αποτέλεσμα είναι απλά κινούμενα σκίτσα τα οποία ομαδοποιούνται σε αρχεία εικόνων τύπου .gif. Το αρχείο τύπου .gif είναι ένα αρχείο που αποτελείται από πολλές εικόνες που προβάλλονται διαδοχικά. Τα συναντάμε όταν ανοίγουμε διάφορες ιστοσελίδες και βλέπουμε διάφορα εφέ με κίνηση.

 

Οδηγίες.

  • Κατεβάστε το πρόγραμμα pivot και κάντε κλικ επάνω του για να το εγκαταστήσετε.
  • Κάντε κλικ στις κόκκινες κουκκίδες, μετακινήστε τες λίγο και πατήστε "Next Frame". Έτσι δημιουργούμε και αποθηκεύουμε την κάθε εικόνα του animation.

  • Αφού επαναλάβετε την διαδικασία και δημιουργήσετε αρκετά frames πατήστε Play για να δείτε το animation σας σαν να είναι ένα flip book
  • Δείτε πιο κάτω ένα παράδειγμα από μια σειρά εικόνων που έχουν μεταβληθεί ελάχιστα η καθεμία από την προηγούμενη.
    float 1float 2 float 3 float 4
    float 5 float 6 float 7 float 8
    float 9 float 10 float 11 float 12
    float 13 float 15 float 16 float 17
    float 18 float 19float 20float 21
    float 22 float 23 float 24float 25.